Radnice si marně láme hlavu nad využitím zámku

Radnice si marně láme hlavu nad využitím zámku

Renesanční budova prostějovského zámku stále nemá své oficální využití. Představitelé města si marně lámou hlavy, kterým z nápadů se zabývat do hloubky. Vášnivá diskuze na toto téma se rozhořela i na včerejší tiskové konferenci.

"Stojíme na rozcestí. Od doby co se začalo diskutovat o využití budovy padlo už velké množství návrhů. Některé z nich jsou přijatelné a budeme o nich uvažovat. O jiných musíme popřemýšlet, zda je vůbec možné tyto představy realizovat," řekl místostarosta Zdeněk Fišer. Již dříve padl návrh Miroslava Srostlíka Moravského, který chtěl zámecké prostory využít pro výstavu tradičních řemesel s aktivní tvorbou. "Jsme připraveni diskutovat o všem, ale musí to být smysluplné. Zatím nemáme žádné oficiální vypracované projekty, všechno jsou jenom návrhy a nápady," dodal Fišer.
Opravy, které na zámku probíhají, by měly pokračovat i nadále ve stejném tempu. Rekonstrukce se zaměří na venkovní opláštění, ale i na náletovou floru u zámku. "Nemohu zajistit, aby se nám veškeré úpravy podařilo dokončit v tomto volebním období. Bude to vyžadovat velké úsilí, co se týká získávání financí. Letos bude určitě vyřešena situace náletových dřevin před zámkem, které budou kromě jednoho vzrostlého stromu zlikvidovány," uvedl starosta Prostějova Miroslav Pišťák. Představitelé města se snaží najít ideální využití zámku, podle kterého by se odvíjely i následné úpravy vnitřních prostor. V přízemí je už nyní umístěno informační středisko, které občanů slouží. Zámek dal v první polovině 17. století postavit Jan z Pernštejna. Později, zejména v 19. a 20. století, ale prošel výraznými přestavbami a některé jeho interiéry jsou proto dnes z památkového hlediska nenávratně poškozeny.

(haž)

Komentáře

to už se zkoušelo, ale na nádvoří se vleze tak málo lidí a v mnoha případech stáli lidi venku (koncerty, Majáles..), že už se v tom nepokračuje..Spíš restaurace, ale ty mají v Prostějově těžký život..

Tvar zámku je velmi podobný zámku v Hranicích na Moravě (před sametovou revolucí sloužil jako sklad), kde uzavřené nádvoří bylo překryto skleněnou střechou, chráněné nádvoří pak slouží k různým akcím např. koncertům, výstavám dobře by byl využitelný při různých slavnostech zvláště při zhoršení počasí. Překrytí by přineslo zlepšení tepelných podmínek zámku, snížilo by vlhkost objektu (odvod dešťové vody). Líbilo by se mi, kdyby se tam např. prodávaly místní potravinářské výrobky, kváskový chleba, mléko atd. vůně domova, soustředění prodeje těchto kvalitních potravin na jedno místo - farmářský dvůr.. LŠU, knihovna ponechat, slušela by mu i nějaká restaurace v hanáckém stylu s venkovním posezením. Velká rezerva je i v zahradních úpravách, jak vypadala zahrada v době vzniku zámku, jak se dál vyvíjela? Okolí zámku se tváří jako by to žádný zámek nebyl.

 

Poslat nový komentář