Soud pátrá po datu úmrtí muže z Žárovic

Soud pátrá po datu úmrtí muže z Žárovic
Ilustrační foto pohrebnictvi.cz

Okresní soud v Prostějově vyzývá každého, kdo zná okolnosti, z nichž lze zjistit datum smrti zemřelého Josefa Jelínka, narozeného 1948, posledně trvale bytem Žárovice 12, 798 03 Plumlov, okres Prostějov, nebo které by k takovému zjištění mohly vést, aby o nich podal ve lhůtě jednoho měsíce od uveřejnění vyhlášky zprávu Okresnímu soudu v Prostějově. Lhůta končí 8. dubna 2024.

Josef Jelínek byl nalezen mrtvý v pátek 6. října 2023 přibližně ve 13 hodin na chodbě v rodinném domě na adrese Plumlov-Žárovice č.p. 12 svou dcerou. Na místo přivolaný lékař Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje, p. o., konstatoval smrt a datum i stanovil odhadem na 5. října 2023. Lékař dále nařídil provedení zdravotní pitvy, která se nezabývá stanovením data smrti.

Ve věci byly Policií ČR zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu usmrcení z nedbalosti, věc ale byla následně usnesením odložena, neboť nebyly zjištěny poznatky, které by poukazovaly na cizí zavinění na smrti Josefa Jelínka. Podle dosavadních zjištění byl Josef Jelínek vdovec a žil v domě na adrese Plumlov-Žárovice 12 sám.

Naposledy ho viděla na živu jeho dcera, která mu 4. října 2023 v 17 hod přivezla léky, s otcem krátce hovořila, ten si na nic nestěžoval a v 17:30 návštěvu ukončila, poté již s otcem v osobním ani telefonickém kontaktu nebyla.

6. října 2023 asi v 11:40 jí telefonoval zaměstnanec firmy, která dovážela Josefu Jelínkovi obědy, že našel jídlonosič s neodebraným obědem, který umístil přede dveře 5.října 2023 asi v 11:30 hod.

 Nebylo zjištěno, že by jej od 4.října 2023 od 17:30 hodin viděla naživu jiná osoba. Po uplynutí výše uvedené lhůty soud rozhodne o určení data smrti. „Proti tomuto rozhodnutí není odvolání přípustné,“ doplnila samosoudkyně Kateřina Raušerová. (red)

Poslat nový komentář