Kam jít v centru Prostějova na WC?

Kam jít v centru Prostějova na WC?
ilustrační foto internet

 

Téma pro někoho nezajímavé, pro řadu lidí celkem zásadní. Veřejné toalety fungují v Prostějově zatím jediné, a to v Knihařské ulici, stavba dalších, u kina Metra, je v plánu na letošní rok. Co si ale počnou lidé, kteří prostě „musí“? Čeká je pátrání hodné Sherloka Holmese. Alespoň tak to vidí čtenářka Lenka, která PvNovinkám popsala svůj příběh.

„Před 12ti lety mi byla diagnostikována Crohnova choroba - chronický zánět střev, tudíž jsem nucena častěji vyhledávat wc. Když jdu do města, tak musím volit trasy, kde jsou místa, kde mě na toaletu pustí a také si jednou za čas zkontrolovat, zda jsou určitá wc ještě přístupná,“ začala své vyprávění. „Nedávno se mi stalo, že jsem byla v centru města a měla jsem potřebu vyhledat wc. Zvolila jsem radnici, kde v prvním patře odjakživa bývalo veřejné wc. Dveře zavřeny a na dveřích upravená jmenovka "technická místnost", navíc nikde žádný odkaz, kde tedy toalety nyní jsou. Při hledání jsem narazila na paní, která mě nasměrovala do dvorního traktu druhé budovy,“ pokračovala Lenka v pátrání. U hlavního vchodu do radnice potkala hlídače, který jí neochotně sdělil, že musí ven a do druhého vchodu radnice, kde je v dvorním traktu podatelna a za ním veřejné wc. „Ukazatel ale zase nikde nebyl, až za skleněnými dveřmi vchodu do dvorního traktu byla mezi dalšími tabulemi označení i cedulka toalety,“ poukázala na nepříliš šťastné řešení Lenka.

Problém nejen na radnici

Podobně Lenka narazila, když o použití toalety požádala recepční v hotelu Grand. Odmítla ji se slovy „Nesmím, máme kamerový systém". Lence nepomohla ani karta ZTP. Azyl jí tehdy bez námitek poskytla obsluha herny na rohu Komenské ulice. Naopak strohého odmítnutí se jí dostalo třeba v cukrárně Florida, kde je toaleta pouze pro hosty. Variantou jsou od listopadu toalety ve Zlaté bráně. „Je opravdu těžké v centru města jít na wc zdarma a bez doprošování se obsluhy. Já jako místní už přibližně vím, kam jít, ale jaké to musí být pro turisty nebo lidi stejně postižené jako jsem já?,“ ptá se paní Lenka.

Projekt Euroklíč v Prostějově nefunguje. Už více než dvacet let efektivně pomáhá lidem se sníženou schopností pohybu a s Crohnovou chorobou ve vyspělých evropských zemích projekt „Euroklíč“. V roce 2007 byl spuštěn i v České republice. Asociace krajů ČR poskytla Národní radě osob se zdravotním postižením ČR záštitu pro přípravu a realizaci tohoto projektu na území ČR. Dlouhodobým cílem projektu je zajistit osobám se sníženou schopností pohybu na celém území ČR rychlou a důstojnou dostupnost veřejných sociálních a technických kompenzačních zařízení (např. výtahů, svislých a schodišťových plošin apod.) Tato zařízení budou osazena jednotným „eurozámkem“, ke kterému patří euroklíče. Ty zdravotně postižení získají na základě průkazu ZTP a ZTP/P. Senioři a krátce handicapovaní je dostanou zapůjčeny ve veřejných budovách. Bližší info naleznete na http://www.eurokeycz.com/1_info.html.

A v tom je jádro pudla. V Prostějově jsou jediná dvě místa, kde euroklíč funguje. V nákupním centru OBI a na hlavním vlakovém nádraží. Policie, soud, magistrát, Úřad práce, živnostenský úřad, zdravotní pojištovny, ale ani banky na území města ničím takovým nedisponují, stejně jako městské divadlo či kino. Mimochodem, na soud ani do divadla se vozíčkář bez pomoci ochranky či hasičů dodnes nedostane...

„Je docela ostuda, že město se o tento projekt vůbec nezajímá. V Prostějově přece nežijí jen zdraví lidé,“ dodala paní Lenka.

Její skutečně zajímavý podnět předáme příslušným pracovníkům magistrátu. (ber)

Komentáře

V článku ještě pozapomněli na to že nedostupná je pro invalidy i taková zásadní instituce jako je česká správa sociálního zabezpečení a k nim přiléhající lékařská posudková služba sídlící na Újezdě. Plošina která tam je pro vozíčkáře nefunguje po celou dobu co tu bydlím a to je už 6 let. Navíc transport do této budovy byť i za pomoci "ochranky, nebo hasičů" je dost riskantní, protože je při takovém transportu vysoké riziko poškození vozíku, nebo dokonce zranění vozíčkáře.

Jo jsem tuo to chorobou postižen taky a plně souhlasím že situace veřejného WC je v prostějově na hov.. musíte udělat si plán kudy procházet abiste měla stále po ruce variantu brod to znamená WC na cestě a je to rok od roku horší pan majitel kteréhu tento sistém umožnil se tady zabidlet je toho názorný příklad ikdyž je to slovan ale duší podnikatel ne lidumil když ani ranice se nechová jinak jako podnikatel ale veřejné WC nefunguje na základě ZTP musíte zaplatit jo at žije demokracije hlavně že tady v tomto městě lítají miliony okny ven drahé ciklostesky nesmysliný plot kolem parkua řada dalších malá domů já na tebe brácha na mně je to na prd a

Poslat nový komentář