Zídky budou opět, tak jako kdysi, lemovat park

Zídky budou opět, tak jako kdysi, lemovat park
ilustrační foto

Smetanovy sady mají stále jasnější podobu. Cestičky dávají tušit, kudy budeme parkem procházet, jasné jsou i stromy, které zůstanou. Hromady hlíny brzo zmizí a na řadu přijde travnatý koberec. Nově zrekonstruované sady budou roubit zděné zídky. A právě o jejich existenci se vedla řada diskuzí.

Stavbu zídek, oddělující Smetanovy sady a Vápenici, provázely dohady a průtahy. Problém byl v tom, že se vše jevilo jako ne zrovna levná záležitost.

„Chtěli jsme zůstat jen u zídek, které jsme nechali vybudovat ze strany Šerhovní ulice. Uvažovali jsme také, že zrušíme chodník na Vápenici a sady rozšíříme. Nakonec je vše jinak,“ řekl na posledním jednání zastupitelů náměstek primátora Zdeněk Fišer. Betonové díly, které už tvoří oplocení u divadla, vyráběla firma Prefa, která jen pro tento účel vytvořila speciální formy. Hrozilo, že pokud se radní neshodnou a zídky nepostaví, budou se formy vyhazovat. Nakonec se přece jen zídek ze strany Vápenice dočkáme.

„Stavět se musí postupně, na několik etap. Důvodem je finanční náročnost nového plotu,“ informoval zastupitele Fišer. Vysvětlení k projektu přidal i vedoucí odboru investic Antonín Zajíček.

„Oplocení bude vypadat stejně jako to, které je už v Šerhovní ulic. Betonové zídky budou doplněné pletivem. V ceně díla je také započítáno nové dláždění chodníků ze strany Vápenice, zábradlí a doplňková zeleň. Vše za částku pohybující se mezi čtyřmi až šesti miliony korun. Konečnou sumu ale ukáže výsledek soutěže na dodavatele stavby. Do té doby jsou to jen finanční odhady.“ Projekt přijde městkou kasu na 50 tisíc korun. (kaa)

Foto: archiv

Poslat nový komentář