Oprava radnice se prodraží. Vícepráce přijdou na miliony korun

Oprava radnice se prodraží. Vícepráce přijdou na miliony korun
ilustrační foto

Nemalé finance navíc si vyžádá probíhající rekonstrukce radnice. Za zvýšením finanční náročnosti stojí katastrofální stav dřevěných trámů v podlahách, takzvané budovy B. Na vině jsou nekvalitní opravy provedené před jedenadvaceti roky.

„To, čeho jsme se obávali, se potvrdilo, podlahy radnice byly v hrozném stavu,“ netají nelibost Zdeněk Fišer, náměstek primátora odpovědný za investice. O tom, že dřevěné trámoví podlah silně chátrá, se vědělo už v loni. Tento stav byl původně přisuzován věku budovy a dřevokazným houbám. Skutečnost je ale nakonec poněkud jiná.

Už před zahájením rekonstrukčních prací odborníci změřili, že průhyb podlah v kancelářích na budově B je větší než pět centimetrů. Problém se týkal hlavně kanceláře náměstkyně Aleny Raškové. 

„V ostatních místnostech, kde se dělaly průzkumy, se tento problém neukázal," vysvětlil v loni na podzim Zdeněk Fišer. Kolik financí navíc bude oprava podlah stát, tehdy ještě nikdo nedovedl odhadnout.

Jakmile jsme nechali odstranit betonový poklad podlah, zjistili jsme, že důvodem prohybů a špatného stavu dřevěné konstrukce, je nedostatečné odizolování a následné pronikání vlhkosti. To nalákalo dřevokazné houby a parazity,“ vysvětlil, v minulém týdnu, příčinu problému Fišer. Otázkou je kdo a proč odvedl na podlahách tak nekvalitní práci.

 „V nejhorším stavu bylo dřevo, které se tady vyměňovalo před pouhými jednadvaceti lety. Zjistili jsme, že firma, která tehdy práce dělala, zkrachovala a následné opravy pak zajišťovali různí řemeslníci. O nějakém technologickém postupu se vůbec nedá mluvit. Vlhké zdivo tehdy nikdo neřešil," nastínil Zdeněk Fišer.

Totální rekonstrukce, která byla spojena s úplnou výměnou rozvodů elektrické energie a dalších inženýrských sítí, měla stát 1,2 milionu korun. Suma se tak nakonec zvedá na 10 miliónů.

Příští rok renesanční radnice oslaví kulaté, stoleté výročí. Všechny práce na opravách budovy chtějí mít konšelé do zahájení oslav hotové.(kaa)

Ilustrační foto: archiv

Komentáře

No jo peníze jsou třeba všude, více tady www.financednes.cz

Poslat nový komentář