Hasiči včera v ledové vodě!

Hasiči včera v ledové vodě!
Foto z cvičného zásahu. Zdroj HZS Olomouckého kraje
Další fotky: 
Hasiči včera v ledové vodě!
Hasiči včera v ledové vodě!
Hasiči včera v ledové vodě!
Hasiči včera v ledové vodě!

Pokles teplot a zamrznutí většiny vodních toků nabízí možnost využít je ke sportovním radovánkám. Ať jen samotné bruslení či sportovní klání, ždy je nutné pamatovat na velké nebezpečí, které přitom hrozí. 

Není snadné odhadovat bezpečnou sílu ledu pouze pohledem, například síla do deseti centimetrů představuje naprosto reálné nebezpečí propadu. 

Hasiči v tomto období  každoročně procházejí ostrým výcvikem záchrany tonoucích osob. Během posledních dnů probíhá i výcvik jednotlivých směn olomoucké požární stanice na rybníku za ulicí Požárníků. Praktickým procvičením si tak hasiči postupně vyzkouší všechny již dříve ověření možnosti záchrany, přičemž musí dbát i na svou bezpečnost při záchraně osob z vodní plochy. Jde o velmi náročný zásah, který může přinést spoustu komplikací a další velká nebezpečí v podobě podchlazení či utonutí zachraňovaných osob.

"Dnešní výcvik byť nepříjemný z pohledu silného mrazu a poklesu teplot pod hranici mínus patnácti stupňů, byl po závěrečném vyhodnocení velmi přínosný a opětovné přezkoušení záchranných metod, v reálné situaci tak prospěje k rychlé a bezpečné pomoci," uvedl Zdeněk Hošák z Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje.

(red)

Poslat nový komentář