Žešovští dobrovolní hasiči oslavili letos stodvacítku

Žešovští dobrovolní hasiči oslavili letos stodvacítku
ilustrační foto ze zásahu žešovských hasičů při povodních v Troubkách

 

SDH Žešov oslavil letos 120 let od svého založení. Všestrannost podtrhuje ze zákona ustanovená zásahová jednotka (JSDH 5), takže žešovští hasiči vyjíždějí nejen k zásahům, ale věnují se i sportovní a společenské činnosti.  Ke svému výročí uspořádal SDH v prostějovském regionu ojedinělou soutěž Nejtvrdší hasič přežije podle pravidel TFA.

 

Hasiči, jejichž členská základna čítá na čtyři desítky dobrovolníků, mají své zázemí v budově osadního výboru, který jako jediní udržují v soudržném stavu. Brigádnické hodiny nikdo nepočítá, materiál na úpravu dvora a sociálního zázemí získali od kamarádů, kterým zbylo ze stavby či z oprav vlastních domů, něco získávají od sponzorů nebo místních podnikatelů. Každoročně absolvují přes desítku výjezdů, v roce 1997 a 2010 pomáhali v zatopených Troubkách i v Olomouci.

„Naše činnost je všestranná. Jezdíme na soutěže v požárním útoku, ale naši mladí členové se raději zúčastňují seriálu soutěží TFA, letos se umístil Tomáš Koutný na druhém místě v Šumperské lize. Proto jsme podobnou soutěž uspořádali i u nás a myslím, že měla docela úspěch,“ uvedl velitel žešovské zásahové jednotky i jednotky SDH Pavel Koutný. V hasičském pětiboji startující zdolávali trať s překážkami, museli údery palice přemístit v dráze šedesátikilové závaží, roztáhnout zavodněnou proudnici pod stálým tlakem na vzdálenost dvou desítek metrů a odstříknout, zvládnout přeskok a podlez překážky, vyšplhat po nastavovaném žebříku na montážní plošinu a vyzvednout ručkováním pomocí lana závaží, transportovat na určitou vzdálenost těžkou figurínu naplněnou pískem. Boj s časem sváděly dvě desítky startujících v plné výstroji s dýchacím přístrojem, jen veteráni měli nepatrnou úlevu. Žešovští hasiči by v této zajímavé soutěži rádi založili tradici i na Prostějovsku.

Ke svému výročí připravil SDH Žešov publikaci, která mapuje jejich činnost v průběhu století na základě dochovaných historických zápisů. Chybí jen to poslední k jejímu vydání – peníze.    

(jap)                         

Poslat nový komentář