Výplatu peněz z prodeje majetku OP Prostějov bude řešit Nejvyšší soud

Výplatu peněz z prodeje majetku OP Prostějov bude řešit Nejvyšší soud
ilustrační foto

 

Nejvyšší soud v Brně se bude zabývat sporem věřitelů zkrachovalého Oděvního podniku Prostějov o výplatu prvního zhruba sta milionů korun z prodeje jeho majetku. Dovolání podal jeden z nezajištěných věřitelů, firma La Tortura.

Spor se vede o to, zda z dosavadního celkového výtěžku z prodeje majetku OP mohou být odečteny náklady na správu a provoz podniku ve výši 11,5 milionu korun. Spořitelna upozornila, že částka je o sedm milionů korun vyšší, než povoluje zákon, který připouští pouze čtyřprocentní podíl výdajů.

S tím nesouhlasí firma La Tortura."Není možné, aby věřitel zajištěný podnikem inkasoval hrubý výtěžek provozu podniku a náklady přenechal těm, kteří stojí v pomyslné frontě za ním," uvedl v dovolání právník firmy Tomáš Troup. La Tortura vyčká na verdikt Nejvyššího soudu. Pokud neuspěje, je připravena navrhnout Ústavnímu soudu, aby sporné ustanovení insolvenčního zákona zrušil.

Pohledávky vůči OP nárokuje 555 věřitelů, kteří požádali o více než dvě miliardy korun. 675 milionů dluží OP právě spořitelně. Znalci hodnotu podniku odhadli na miliardu korun. (red)

Poslat nový komentář