Zákon nám dal za pravdu, měřenky jsou naše, říká Galář

Zákon nám dal za pravdu, měřenky jsou naše, říká Galář
Foto ber, obžalovaný, obhájce, vynesení rozsudku

 

V červnu 2012 zakoupila oděvy na míru, takzvané měřenky, zkrachovalého Oděvního podniku, firma AMF Reece. K ceně 35 milionů korun přibyly další miliony nastavené o doplatek za aktiva dceřiných společností OP Bernhardt DE a Bernhardt FR. Původní euforie kupců se změnila v noční můru. Systém měřenek totiž prokazatelně využívala firma jednoho z bývalých zaměstnanců. A zadarmo.

Podle žaloby měl Michal Šmíd, majitel společnosti Stylers made tu measure GmbH Olomouc, porušit autorská a průmyslová práva. Nezákonně používal kopii katalogu střihů měřenkové výroby a výrobních postupů OP Prostějov ve vlastní firmě. Obžalovaný se obhajoval tím, že měřenky jsou jeho dílo a v podstatě je nejen duševním otcem, ale i tvůrcem. „Pracoval jsem na tom i ve svém volném čase, bez nároku na odměnu,“ uvedl ve čtvrtek při jednání u Okresního soudu v Olomouci. Tomu ovšem poněkud odporuje fakt, který uvedl státní zástupce, žalobce Jan Beránek. Michal Šmíd v té době pobíral plat ve výši zhruba sto tisíc měsíčně.

Po zvážení všech důkazů a vyslechnutí závěrečných řečí vynesl soudce Petr Bednář konečný verdikt. Michal Šmíd byl odsouzen k peněžitému trestu dvě stě tisíc korun. Pokud nezaplatí, půjde na rok za mříže.

„Jsme velmi rádi, že to tak dopadlo. Michal Šmíd kontaktoval naše zákazníky a firma zaznamenala jejich částečný odliv. V Prostějově zaměstnáváme na měřenkách 200 lidí, kteří by mohli přijít o práci,“ sdělil PvNovinkám jeden z vedoucích pracovníků AMF Reece Miroslav Galář. Podle jeho slov se firma bude snažit dosáhnout toho, aby Stylers přestala systém využívat. „Zákon nám dal za pravdu, měřenky jsou naše,“ dodal Galář.

Obě strany si ponechaly lhůtu na odvolání. (ber)

Poslat nový komentář