Je zdravotnictví dobrý byznys?

Je zdravotnictví dobrý byznys?
ilustrační foto

Nedávným slavnostním přestřižením pásky začalo obyvatelům města sloužit nové zdravotnické zařízení - Poliklinika Karlov. Tvoří ji zmodernizovaná lékárna na rohu Karlova a Svatoplukovy ulice, stávající ordinace lékařů a nová přístavba ze Svatoplukovy ulice.

„Třípodlažní budova nabízí občanům služby dětského neurologa a v Prostějově se zde budou poprvé nabízet i služby plastické a estetické chirurgie,“ uvedl náměstek primátorky Pavel Smetana, který byl u slavnostního otevření. Jak doplnil, služby plastické a estetické chirurgie lidé najdou ve druhém patře nové budovy a klientům nabízí nejen služby ambulance plastické chirurgie, ale i moderně vybavené centrum jednodenní plastické chirurgie pro operační zákroky s krátkou dobou léčení.

Je vidět, že zdravotnictví je opravdu dobrá oblast pro byznys. Centra zdraví u nás rostou jak houby po dešti. Kromě dvou poliklinik (staré v Trávnické ulici a nové v Mathonově u nemocnice) tu máme novou polikliniku s dalším centrem jednodenní chirurgie. To první úspěšně funguje v ulici M. Majerové ve Vrahovicích a poskytuje služby oční, neurologické, nutriční, ortopedické, urologické, chirurgické a interní ambulance. Další Centrum zdraví je ve Vodní, kde je mimo jiné lékárna a gynekologická ambulance. Další zdravotnické zařízení je v rekonstruovaných objektech na konci Olomoucké (někdejší Cíl). Kromě toho je po městě celá řada ordinací odborných lékařů. Ovšem třeba diabetologické ambulance spočítáte na prstech jedné ruky a ještě vám dva zůstanou volné, na CT vás praktický lékař dostane jen v případě, že vás odešle na akutní příjem a na vyšetření magnetickou rezonancí v případě mozkové příhody můžete taky čekat několik dní. A lékárny? V době, kdy měl Prostějov přes 50 tisíc obyvatel, byly ve městě tři, dnes se jich ale nedopočítáte.

V čem je problém? Nepochybně v systému, který na jedné straně umožňuje značné příjmy skupině podnikatelů ve zdravotnictví, na straně druhé konkrétně v Prostějově jsou zařízení, v nichž panují podmínky naprosto nevhodné pro třetí tisíciletí a objednací lhůty v některých oborech překračují dobu jednoho či dvou měsíců. Zkuste se třeba objednat na vyšetření štítné žlázy...

Foto: Poliklinika Karlov

 

 

Poslat nový komentář