Ministerstvo obrany ocenilo účastníci mise v Afghánistánu

Ministerstvo obrany ocenilo účastníci mise v Afghánistánu
Ilustrační foto z cvičení Antropoid.

V sále prostějovského Společenského domu se v pátek před polednem uskutečnil slavnostní uvítací akt několik desítek vojáků 601. skupiny speciálních sil generála Moravce v Prostějově, kteří se v rámci první rotace šťastně vrátili z mise v Afghánistánu. Ministr obrany udělil vojákům medaile a ocenění za statečnost. 

Úkoly spojené s působením speciálních sil armády na území Afghánistánu plní podle rozhodnutí vlády celkem stovka vojáků. Jsou mezi nimi i příslušníci 601. skupiny speciálních sil generála Moravce z Prostějova. První rotace odletěla do Afghánistánu vloni v červnu v čele s velitelem jednotky plukovníkem Karlem Řehkou. Jednotka působila pod společným velením NATO na základně v kempu HOMBRE v provincii Nangarhár. Společenský dům v Prostějově se stal společným setkáním příslušníků jednotky a jejich rodin. Vojáci při čestném nástupu převzali medaile a ocenění za statečnost a zásluhy. 

V afghánském Lógaru působí také několik desítek průzkumníků z prostějovského 102. průzkumného praporu Karla Palečka. Ti prožili na misi Vánoce. Vánoční čas v nehostinné krajině  tisíce kilometrů od domova jim prozářily vánoční balíčky z domova, jejichž zaslání zprostředkovala komise pro rodinu. Průzkumníci se ke svým rodinám budou postupně vracet v průběhu února.   

(jap)

Poslat nový komentář