Generál Řehka ocenil vojáky za záchranu života. Mezi nimi prostějovského speciála

Generál Řehka ocenil vojáky za záchranu života. Mezi nimi prostějovského speciála
Foto army.cz
Další fotky: 
Generál Řehka ocenil vojáky za záchranu života. Mezi nimi prostějovského speciála

V úterý 19. prosince ocenil náčelník Generálního štábu Armády ČR generálporučík Karel Řehka plaketou za záchranu života dva vojáky a jednu vojákyni.

Duchapřítomnost a rychlá reakce příslušníka 601. skupiny speciálních sil z Prostějova pomohly zachránit jeho kamaráda, který náhle zkolaboval během tělocviku v kasárnách jednotky. Okamžitě mu poskytl první pomoc, provedl masáž srdce a přivolal záchrannou službu.

Skok z šestnáctimetrové výšky do neznámé vody v lomu se stal málem osudným ženě, která si způsobila vážné poranění páteře. Naštěstí byla nablízku praporčice Kristýna Dvořáková (Agentura vojenského zdravotnictví), zkušená zdravotnice, která odhadla vážnost situace, zraněnou ženu vytáhla z vody, poté správně stabilizovala a připravila na transport. Protože se nehoda stala v nedostupném terénu, musela být pacientka přepravena letecky. Kristýna pak zdatně asistovala záchranářům i během přípravy na evakuaci pomocí lanového podvěsu. Bez profesionální pomoci by s ohledem na závažnost zranění hrozilo ženě trvalé ochrnutí.

Štěstí v neštěstí zažil příslušník Centra zabezpečení oprav Agentury logistiky AČR během vážné dopravní nehody. Díky rychlému a profesionálnímu zásahu majora Daniela Hedánka (Agentura vojenského zdravotnictví), vojenského lékaře, měla tragická událost šťastný konec. Daniel kolegu vyprostil z havarovaného vozidla, poskytl mu první pomoc, čekal na příjezd záchranné služby a doprovázel ho až do nemocnice. Dle slov zachráněného byla přítomnost Daniela v dané situaci zcela zásadní. (ber)

Poslat nový komentář